04 List

Szakszuka (shakshouka), czyli pyszny bałagan na patelni

Oryginalna szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Często dodaje się do niej ostrą pastę harissa wytwarzaną z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy.

Bazę szakszuki zawsze stanowią pomidory, ale można do niej dodać jeszcze wiele innych składników:

  • Ugotowaną cieciorkę i zeszkloną cebulką – taką wersją szakszuki zachwyciłam się w gdańskiej restauracji Aioli
  • Szpinak duszony z czosnkiem i startą mozzarellą
  • Kurki/inne grzyby podsmażone na maśle klarowanym
  • Pieczarki i bakłażan
  • Startą marchew i fetę
  • Na ostro – z papryczkami chilli
  • Suszone pomidory, fetę i płatki chilli 
  • Pieczoną paprykę i kozi ser

Możliwości jest mnóstwo ! Zachęcam Was do testowania różnych połączeń. U mnie w domu szakszuka zajmuje stałe miejsce w jadłospisie, głównie jako śniadanie :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe