05 Sier

Letnia zupa z bobem i porem

Mam dla Was dzisiaj propozycję na wykorzystanie bobu, który jest bogaty w:

✔Żelazo
✔Magnez
✔Miedź
✔Foliany
✔Białko 
✔Błonnik

Składniki:
• 500 g surowego bobu
• 1 por – biała część bez liści
• 3 ziemniaki
• 1 biała cebula pokrojona w kostkę
• Pęczek włoszczyzny
• Sól, pieprz, zioła prowansalskie
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1 łyżeczka masła klarowanego
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Ugotować bulion z włoszczyzny - doprawić suszonymi ziołami/piramidkami smaku, liściem laurowym i zielem angielskim. Bób gotować przez 30 minut w lekko osolonej wodzie.

2. Pora przekroić na pół i posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

3. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę i pora. Podsmażać 2 minuty i dodać ziemniaki. Dusić razem 3 minuty i wlać ok. 3 szklanki bulionu i sos sojowy. Dodać obrany bób i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

4. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Przelać do miseczki, udekorować zieloną pietruszką i polać łyżeczką oliwy z oliwek.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe