24 Lip

Sałatka z grillowaną cukinią

Idealna propozycja na letnią kolację w 10 minut.

Składniki na 1 porcję

 

Sałata (lodowa, rzymska, masłowa) – duża garść

Pomidor – 1 sztuka

Ogórek – 2 małe sztuki

Cukinia – ½ sztuki

Ser feta – duży plaster

Pestki granata – 2 łyżki

Pestki dyni – 1 łyżka

Oliwa – 2 łyżeczki

ocet lub sos balsamiczny – 1 łyżeczka

Miód – 1 łyżeczka

 

Cukinię umyć i pokroić na 1 cm plastry. Rozgrzać patelnię grillową, posmarować łyżeczką oliwy, rozłożyć plasterki cukinii, posolić i przełożyć na drugą stronę po ok. 3 minutach. Smażyć do zrumienienia.

W tym czasie porwać sałatę, rozłożyć na płaskim talerzu. Dodać pomidora pokrojonego na ćwiartki, a ogórka w plasterki. Dodać usmażoną cukinię, pokruszyć ser feta posypać pestkami granata. Polać sosem z łyżeczki oliwy, octu/sosu balsamicznego i miodu. Całość posypać pestkami dyni – można je wcześniej podprażyć na suchej patelni.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe